Hoe onderhoud je je edelstenen en mineralen.


Het is verstandig om je net aangekochte edelstenen voor gebruik te reinigen. Het kan zijn dat andere mensen jouw edelsteen in de handen hebben genomen of dat er veel kunstlicht erop heeft geschenen. Door de steen te reinigen voorkom je invloeden van buitenaf en voorkom je ongewenste energieën.

Het beste is om je steen af te spoelen met schoon kraanwater (let op, niet alle stenen kunnen tegen water, zoals Zoutsteen, Seleniet, Angeliet etc). Je kunt hier gebruik maken van de hulp van een zachte doek. Vermijd schoonmaakmiddelen. Reinig de steen die je draagt regelmatig (minimaal 1x per maand) zodat deze weer kan opladen.

Er zijn verschillende manieren om je edelstenen en mineralen te reinigen. Let wel goed op of jou mineraal wel bestand is tegen de gewenste reinigingsmethode!
Hieronder hebben we een paar reinigingsmethoden beschreven. De belangrijkste is de reiniging op basis van de 4 elementen:

Reinigen met de Volle Maan

Je kunt de edelsteen laten baden in het licht van de Volle Maan. Hiervoor hoeft het kristal niet naar buiten, vanuit de vensterbank werkt ook prima. Deze laadt zich dan op en reinigt zichzelf.  Denk aan weersomstandigheden als jouw kristal daar gevoelig voor is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan (fel) zonlicht waarin jouw kristal kan verkleuren of het natregenen van het kristal als deze hierin oplost of zelfs giftig wordt. Bescherm jouw kristal daarom tegen de elementen. 

Reinigen in de aarde                  

Je kunt de edelsteen begraven op een plekje in de grond. Deze laadt zich dan op en reinigt zichzelf. Heb je geen tuin? Gebruik dan een bakje met aarde en volg bovenstaande instructie op.

Reinigen met water

Je kunt de edelsteen afwassen onder stromend water, hoe natuurlijker het water des te beter. Goede kwaliteit bronwater zonder koolzuur kan ook. Voeg geen andere stoffen toe wanneer de inhoud ervan twijfelachtig is.  

Reinigen met vuur

Leg de edelsteen een tijdje in het zonlicht. Doe dit niet te lang, want sommige stenen kunnen verkleuren zoals Agaat of Amethist. Sommige mensen bevelen een kaarsvlam aan. Wij raden het af omdat je deze niet goed kan hanteren en de kans bestaat dat er giftige stoffen vrijkomen uit de steen.

Reinigen met lucht

Je kunt de edelsteen beroken met wierook. Vooral mirre, lavendel en salie zijn erg in trek.

Reinigen met andere kirstallen

Je kunt de edelsteen contact laten maken met andere kristallen met een ontladende of opladende werking. Voor het ontladen van edelstenen wordt meestal hematiet gebruikt, voor het opladen wordt meestal bergkristal gebruikt. Al zijn hier uiteraard alternatieven voor. Laat het te reinigen kristal direct contact maken met een ontladende steen zoals hematiet, om de negatieve energie te laten afvloeien. De duur hiervan is afhankelijk van het kristal en jouw gevoel hierbij. Sommige kristallen hebben hiervoor langer de tijd nodig dan andere. Let op dat je natuurlijk materiaal als basis gebruikt, leg ze dus niet samen in een plastic bakje. Zodra de edelsteen ontladen is van negatieve energie, kun je de steen opladen door deze op dezelfde manier in contact te laten komen met een opladende steen zoals bijvoorbeeld bergkristal. Ook hier geldt dat de tijd die nodig is om op te laden afhankelijk is van jouw kristal.

Dit is een zeer veilige methode voor het energetisch reinigen van kristallen, omdat sommige stenen niet tegen water kunnen (lossen op of zijn zelfs giftig). Ook kun je op deze manier jouw kristallen op elk gewenst moment energetisch gezien reinigen, omdat de volle maan bijvoorbeeld slechts één keer per maand beschikbaar is.

Deze methode is ook bij uitstek geschikt voor het reinigen van edelstenen sieraden! Een edelsteen sieraad bestaat vaak uit kwetsbare onderdelen (denk bijvoorbeeld aan goud, zilver, andere metalen, elastiek, sieraadlijm etc.), welke zwakker worden door het gebruik van water. Door deze methode te gebruiken, kun je jouw edelstenen sieraden reinigen op een veilige manier die daarmee de levensduur van jouw sieraden kan verlengen.

Er zijn nog enkele andere methoden waarvan is vast komen te staan dat deze ook goed werken. Het gaat hierbij om:

Reinigen met ether

Door gedachtenkracht en visualisatie kun je edelstenen en mineralen reinigen. Een bekende methode is dat je met een visualisatie alle negatieve invloeden uit de edelsteen of mineraal door een gat in de aarde laat verdwijnen. Je laadt de edelsteen weer op met een denkbeeldig zuiver wit licht.

Reinigen met geluid

Dit wordt ook vaak gebruikt. Elke klank is eigenlijk geschikt, zolang je de klank maakt met de juiste intentie. Klankschalen of tingsha?s werken prima.

Edelsteen en Mineralenwinkel Ruben Robijn nodigt u uit om eens kijkje te nemen in onze showroom te Duiven

 

 
Artikel toegevoegd aan verlanglijst
Artikel toegevoegd aan vergelijking.

Wij gebruiken cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek en winkelen bij ons voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. 

Ontwerp door Sterkmerk © 2021